Gewenningsperiode

Gewenningsperiode nieuwe gebitsprothese

De bedoeling van uw kunstgebit is, dat het de functies, die uw eigen tanden en kiezen hadden, zo goed mogelijk overneemt. Houd u er rekening mee dat het kunstgebit een hulpmiddel is. Sommige functies kunnen nooit zo goed zijn als bij het natuurlijke gebit. 

Pijnklachten

Een nieuw kunstgebit kan in het begin nog wel eens pijn doen. Op sommige plaatsen kan het te strak tegen de kaak zitten; er kunnen dan drukplaatsen ontstaan, kleine zweertjes op het tandvlees. We kunnen hier iets aan doen door wat weg te slijpen van het kunstgebit op de plaatsen waar het te strak zit. Vijl of schuur nooit zelf aan uw kunstgebit. Voor een goed resultaat is het belangrijk, dat u het nieuwe kunstgebit inhoudt en dat u direct probeert ermee te praten en te eten. Als u pijn heeft, doet u dan niet het oude gebit in, maar maak een afspraak zodat we het kunnen verhelpen, anders went u nooit aan het nieuwe kunstgebit. Het is vaak een kwestie van even doorzetten.

Eten

Eén van de belangrijkste dingen die u met uw kunstgebit doet, is eten. Ook dat moet wennen. Als u problemen heeft, kunt u de eerste dagen het beste zacht voedsel eten. Enkele dagen later probeert u dan wat harder voedsel. Stukken afbijten met een kunstgebit blijft altijd moeilijk. Meestal gaat het gebit dan kantelen. U kunt zelf het beste aanvoelen wat wel en niet kan. 

Praten

In het begin praat u ook nog wat onwennig; het is alsof u met een volle mond praat. Sommige klanken zullen wat anders klinken dan u gewend was. Meestal gaat het na een paar dagen al een stuk beter. Oefen extra met woorden of klanken.

Mag ik het gebit ´s nachts inhouden?

Om de kaken rust te geven, is het beter dat u het gebit ‘s nachts niet draagt. Vindt u het vervelend om met een lege mond te slapen, doe dan alleen het ondergebit uit.